עיתון גדול (מאת חיימה רוזמברג/לה נאסיון).- זו הייתה הזדמנות צילום לאחר פגישה קצרה, אך ההפתעה הייתה עצומה. וכך גם הזעם, במגזרים שונים בקהילה היהודית, בארגנטינה של חאבייר מיליי.
הפגישה שנערכה ביום שני על ידי רב האמיה , אליהו המרה, והסנטור אוסקר פארילי, המקורב לנשיאה לשעבר כריסטינה קירשנר במשך עשרות שנים, נערכה רשמית בתירוץ של הזמנה לטקס הוקרה שנתי ל-85 ההרוגים במתקפת הטרור של האמיה, המציינת 31 שנה השנה.
בעוד שמקורבי הנשיאה לשעבר הביעו את שביעות רצונם, ואף שקלו שהפגישה עשויה להיות תחילתה של «פיוס» בין שני צדדים מנוגדים, מגזרים שונים תיארו את יוזמת הרב כ»טעות חמורה», בהתחשב בכך שפארילי היה חלק מהממשלה שחתמה על מזכר ההבנות עם איראן בינואר 2013, מדינה שהואשמה על ידי בתי המשפט הארגנטינאים כמי שמייסדת את מתקפת הטרור.
«אני מודה לסנאטור של מחוז נאוקן אוסקר פארילי על הפגישה הפורייה שקיימנו אתמול, במהלכה הזמנו אותו רשמית להשתתף בפגישת הזיכרון הפדרלית, אותה נקיים ב-18 ביוני. #אמיה31שנה», כתב המרה ברשתות החברתיות, וצירף תמונה של הפגישה עם המזכיר הכללי לשעבר של הנשיאות בתקופת כהונתה של כריסטינה קירשנר.
מקורבי הנשיאה לשעבר, שיוכלו להתמודד לקונגרס לאחר קריסת הצעת החוק «הכל נקי», הביעו שביעות רצון.
«זוהי התפתחות פוליטית חדשה וחשובה. הפגישה היא נקודת התחלה למערכת יחסים חדשה בין הקירשנריזם לאמיה», אמר מקורב לנשיאה לשעבר. המקור תיאר את הפגישה כ»מצוינת», «וכדי להתקדם, היא מסמנת שלב חדש, מוצק ורציני שמעולם לא היה צריך להיפגם», הדגיש.
זו בוודאי לא הייתה הערכתן של משפחות קורבנות האמיה , אשר תובעות בבית המשפט אישומים בבגידה נגד הנשיאה לשעבר ופקידיה (כולל פארילי) בשל השתתפותם בחתימה על המזכר, שאושר גם על ידי הקונגרס.
«קיבלנו בעצב, בתדהמה ובחוסר שביעות רצון את הידיעה על הזמנתו של הרב המרה לסנטור פארילי לאירוע זיכרון הכולל כבוד להרוגים בפיגוע באמיה . גישה זו אינה מובנת בהתחשב בקריירה של הסנטור הזה, אשר, כדי להוסיף חטא על פשע, הוא כעת נאשם בתיק הנוגע למזכר עם איראן», כתב לואיז צ’יז’בסקי, קרוב משפחה של קורבן אחת ותובע בתיק המשפטי, במכתב הממוען לנשיא האמיה היוצא, עמוס לינץקי.
«בהתחשב בכך שהפעילות הנ»ל מאורגנת על ידי האמיה ולא באופן אישי על ידי הרב, אנו מוצאים זאת פוגע, כואב ופוגעני בזכר הקורבנות שפרוטוקול מקבל עדיפות על פני כבוד לקורבנות. אנו מקווים שהאמיה תשקף ותנטוש גישה זו», נכתב במכתב, שזכה לתמיכה מצד אינטלקטואלים, סופרים ועיתונאים כמו סנטיאגו קובאדלוף, דיאנה כהן אגרסט, פדריקו אנדאהזי, דיאנה וואנג, דניאל סבסאי, מיגל ויניאזקי, סילביה פלאגר, פאני מנדלבאום, חורחה סיגל, דיאנה ספרלינג ואלפרדו לאוקו. חתם גם שגריר ומנהיג מפלגת הפרו דייגו גאלאר.
וולדו וולף, מזכיר הציבור של העיר בואנוס איירס, היה אחד הראשונים לגנות את ההזמנה. «לראות נציגים של האמיה האהובה שלנו מבקרים את הסנטור פארילי כדי להזמינו לאירוע מרכזי של הארגון זה מעשה של התנהגות בלתי הולמת או חוסר כבוד לאלו מאיתנו שסיכנו את גופנו, משפחותינו וחירויותינו האזרחיות כאשר פארילי ומפלגתו הפוליטית רדפו אותנו לאחר שחתמו על מזכר ההבנות עם איראן», הצהיר חבר הקונגרס לשעבר ומנהיג הפרו.
האמיה נותרה דוממת, אף על פי שטענו בשקט שההזמנה מופנית «לכל הסנאטורים», שביניהם פארילי, מסיבות פרוטוקוליות, נכלל.
ההזמנה לפארילי מכירה בתקדים מהעת האחרונה. בשנה שעברה, מושל מחוז בואנוס איירס, אקסל קיסילוף, השתתף במהדורה הראשונה של פגישה פדרלית זו, שאורגנה גם היא על ידי המרה, מנהיג מרכזי בגוש הדתי המאוחד (בור), השולט באמיה מאז 2008 ואשר בבחירות בחודש שעבר האריך את שליטתו בקרן ההשקעות היהודית לשלוש שנים נוספות.
באותה הזדמנות, ראש העִיר בואנוס איירס, חורחה מאקרי, והמושלים ראול חליל (קטמרקה), מרטין ג’רג’ורה (קורדובה), ליאנדרו זדרו (צ’אקו), חררדו זמורה (סנטיאגו דל אסטרו), רוחליו פריחריו (אנטרה ריוס), סרחיו זיליוטו (לה פמפה), אלפרדה קורנחו (מנדוזה), מקסימיליאנו פוג’רו (סנטה פה), אוסבלדו חלדו (טוקומן), קלאודיו פוג’י (סן לויס), קלאודיו וידאל (סנטה קרוז), מרסלו אורגו (סן חואן), וגוסטבו סאנץ (סלטה).
למרות אי נוחות מסוימת, קיסילוף השתתף באירוע ואף אמר כמה מילים באודיטוריום האמיה.
כעת, ההזמנה לפארילי התקדמה צעד נוסף, למרות תלונות מצד מגזרים קהילתיים שונים, בעוד שהדאיה, הנציגות הפוליטית של הקהילה היהודית, מחוץ לפגישה הפדרלית המתוכננת, נותרה דוממת.